Wijziging partneralimentatie per 1 januari 2020

15 september 2019

Bent u getrouwd en verloopt uw relatie per heden moeizaam en zelfs zo slecht dat het er alle schijn van heeft dat u mogelijk gaat scheiden? Let dan op, want per 1 januari 2020 verandert de duur van de partneralimentatie. De duur van het alimentatierecht wordt verlaagd en wordt meer in de huidige tijdsgeest gebracht, waarbij de man en vrouw beiden zelfstandigheid willen.

Tot 1 januari 2020 geldt een alimentatietermijn van 12 jaar. Na 1 januari 2020 wordt de termijn gemaximeerd naar de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft bestaan. De termijn wordt daarbij verlaagd naar een maximum van 5 jaar!

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de vastgestelde alimentaties tot 1 januari 2020 blijven gehandhaafd.

Voor enkele situaties is een uitzondering gemaakt:

  • Huwelijk met kinderen => stopt het recht als het jongste kind 12 is geworden;
  • Huwelijk langer dan 15 jaar;
    • 10 jaar voor de AOW-leeftijd => alimentatie ten minste tot AOW-leeftijd;
    • Ex-partner geboren voor 1 januari 1970 meer dan 10 jaar voor AOW-leeftijd => alimentatie maximaal 10 jaar (uitzondering geldt tot 1 januari 2027).

Natuurlijk kunt u in overleg altijd tot andere afspraken komen met uw ex-partner. Tevens kan een rechter in zwaardere gevallen altijd een uitzondering maken.

Wij gaan u natuurlijk niet adviseren om te scheiden, maar willen u wel graag op de hoogte brengen van deze wijziging. Mocht u vragen hebben over de financiële en fiscale gevolgen van scheidingen, neem contact met ons op.

Terug naar overzicht

Martijn Boleij

Adviseur | Eigenaar
Martijn Boleij
Neem contact op