Start-up. Wat zijn de voordelen bij het starten van een bedrijf?

10 januari 2020

Na jaren hard werken voor de baas beslist u op een dag het zelf te gaan doen. U wordt ondernemer. Wat komt er allemaal op u af bij het starten van een bedrijf? Lees hieronder verder over de mogelijkheden en fiscaliteit bij het starten van een onderneming.

Voor startende ondernemers zijn er in de vorm van een eenmanszaak (EZ; alleen) of vennootschap onder firma (VOF; met een zaken partner/compagnon) diverse regelingen die fiscale voordelen opleveren. Dit kan al snel meer dan € 10.000 aan belasting aftrek betekenen op jaar basis.

Welke voordelen kunt u als starter benutten:

  • Zelfstandigenaftrek (€ 7.030)
  • Startersaftrek (€ 2.123)
  • Investeringsaftrek over investeringen boven de € 450 (vanaf € 2.400 totaal per jaar)
  • WBSO-regeling bij Research & Development (minimaal 500 uren)
  • MKB-winstvrijstelling (14%)

De zelfstandigen- en starters aftrek vereisen een minimum van 1.225 uren besteedt aan de onderneming(en) per jaar. Hierbij worden ook indirecte uren en de opstartfase meegerekend.

Soms is het starten van een onderneming beter in de vorm van een besloten vennootschap (BV). Bijvoorbeeld bij risicovolle bedrijfsactiviteiten of aansprakelijkheden. De BV heeft als voordeel dat het een rechtspersoon betreft en u normaliter niet aangesproken kan worden op uw privé vermogen. Bij de BV kan geen gebruik worden gemaakt van de fiscale startersregelingen. Daarnaast dient u rekening te houden met een minimaal bruto jaarsalaris van € 46.000 (gebruikelijk loon regeling).

Wij helpen u graag bij het starten van uw eigen bedrijf. Neem contact met ons op over de mogelijkheden of maak vrijblijvend een afspraak.

Terug naar overzicht

Teun Trienekens

Adviseur | Eigenaar
Teun Trienekens
Neem contact op