Coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers

25 maart 2020

De belastingdienst neemt een aantal belastingmaatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ondernemers met betalingsproblemen door het coronavirus kunnen gebruik maken van een tweetal opties met betrekking tot de te betalen belastingen.

Uitstel van betaling

Het is mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor o.a. de loon-, omzet- (BTW), inkomsten- en vennootschapsbelasting. Bij een verzoek krijgt u automatisch in één keer 3 maanden uitstel voor de betreffende belasting(en). Dit versoepelde uitstelbeleid geldt in ieder geval tot 19 juni 2020.

Betalingen mogen 3 maanden worden uitgesteld vanaf het moment dat het verzoek is ingediend. Let op! U blijft verplicht om op tijd aangifte te doen. Uitstel kan pas worden aangevraagd nadat een (naheffings)aanslag is opgelegd. 

Ook voor belastingaanslagen opgelegd na verzoek van uitstel wordt de invordering stil gelegd. Het is dus niet nodig om voor elke belastingaanslag apart uitstel aan te vragen.

De belastingdienst stuurt een schriftelijke ontvangstbevestiging van het verzoek. Eén ontvangstbevestiging volstaat, ook wanneer uitstel is aangevraagd voor meerdere aanslagen.

Wanneer de omzet- en loonbelasting niet tijdig worden betaald legt de belastingdienst mogelijk een (naheffings)aanslag met boete op. De fiscus draait de boete automatisch terug wanneer uitstel van betaling wordt aangevraagd. De boete hoeft dus niet te worden betaald en hiervoor hoeft ook geen bezwaarschrift te worden verstuurd. 

AANVRAGEN: u kunt op 2 manieren uitstel van betaling aanvragen: 1) doormiddel van een eenvoudig online formulier; of 2) wij kunnen voor u schriftelijk uitstel van betaling aanvragen.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. Wij helpen u graag met het aanvragen van uitstel voor een langere periode.

Verlaging voorlopige aanslag IB/VPB

Ondernemers die een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 hebben ontvangen en nu een lagere winst verwachten door de coronacrisis, kunnen deze verlagen zodat zij direct minder belasting betalen.

AANVRAGEN: wij kunnen voor u een vermindering van de voorlopige aanslag 2020 indienen.

Terug naar overzicht

Teun Trienekens

Adviseur | Eigenaar
Teun Trienekens
Neem contact op